Vad du som anhörig kan göra

Vad du som anhörig kan göra

Att stå nära en utsatt kvinna kan upplevas både som påfrestande och frustrerande. Det är viktigt att komma ihåg att förövaren vill att ni bryter kontakten så att han kan isolera henne mer, du kan därför vara livsviktig för henne. Man vill hjälpa men vet inte hur. Det finns saker du kan göra.

Det viktigaste är att fortsätta ha kontakt med henne, lyssna och finnas där för henne. Visa att du tror på det hon säger utan att blanda in för mycket av dina egna känslor eftersom det kan resultera i att hennes skuldkänslor ökar. Låt henne berätta om och om igen, det är en del av hennes väg tillbaka till ett liv utan våld. Det är också viktigt att inte döma henne om hon väljer pratar gott om honom eller vill gå tillbaka till honom. Berätta att det finns hjälp att få, som t ex kontakt med kvinnojouren där hon kan vara anonym. 

Viktigt är att det som sker är på kvinnans villkor – tvinga aldrig fram något.

Givetvis är anhöriga och vänner alltid välkomna att kontakta kvinnojouren om man har frågor eller behöver råd. Vi stöttar även dig som är anhörig.

Känner du dig hotad, kränkt eller kontrollerad?

Det kan vara av din partner, tidigare partner eller din familj. Behöver du prata med någon om din situation?

Vi nås säkrast på telefon vardagar mellan kl. 10-12, 13–16 men vi svarar även när vi har möjlighet. Alla som jobbar hos oss har avgett tysthetslöfte och du kan vara anonym när du pratar med oss.

Kvinnojouren Athena

Telefon: 070-202 38 29
E-post: athena@roks.se

Nationell stödtelefon

Kvinnofridslinjen
Öppen dygnet runt
020-50 50 50