Vad är en kvinnojour?

Vad är en kvinnojour

Mäns våld mot kvinnor, tjejer och barn är ett systematiskt våld som bygger på patriarkala strukturer som finns i samhället. Det kan därför ibland vara så att kvinnor och tjejer inte blir trodda av myndigheter och kommuner när de berättar om vad de varit utsatta för. Kvinno- och tjejjoursrörelsen finns för att fylla de bristande stöd som vi ser finns för kvinnor och tjejer. 

På en kvinnojour kan du prata om saker som ingen annan får veta. En del av att bearbeta våldet är att sätta ord på. Vi står bredvid dig innan, under och efter våldet. Det betyder att vi stöttar dig med det du behöver stöd med. På kvinnojouren kan man också få praktisk hjälp såsom att fylla i viktiga papper och prata med myndigheter. Vissa kvinnojourer har också hemliga boenden som man kan få bo på om man inte vill eller vågar gå hem. Om du har barn får de följa med dig. 

Kvinnojourerna utgår från dina behov och önskemål. Kanske behöver du prata om din livssituation och din nuvarande relation. Kanske behöver du råd kring en polisanmälan eller en vårdnadstvist. Eller har du kanske utsatts för sexuella övergrepp, antingen nyligen eller flera år tillbaka. Du kan också oroa dig för en vän eller anhörig som du misstänker blir utsatt för våld av den hon är tillsammans med.

På vår jour arbetar bara kvinnor och inga män. Vi tar heller inte emot män. Det är viktigt för oss att kvinnojouren är en frizon för dig och kan garantera att du inte kommer utsättas för mäns våld. Vår erfarenhet visar också att det inte går att tala öppet om smärtsamma upplevelser av mäns våld och sexuella övergrepp när män är närvarande. 

En del jourkvinnor har egna erfarenheter av att vara utsatta för mäns våld, andra har det inte. Att ha en kvinnlig identitet kan dock göra det lättare att leva sig in i våldets verklighet, eftersom kvinnor fått lära sig att män som regel har makten i vårt samhälle.

Känner du dig hotad, kränkt eller kontrollerad?

Det kan vara av din partner, tidigare partner eller din familj. Behöver du prata med någon om din situation?

Vi nås säkrast på telefon vardagar mellan kl. 10-12, 13–16 men vi svarar även när vi har möjlighet. Alla som jobbar hos oss har avgett tysthetslöfte och du kan vara anonym när du pratar med oss.

Kvinnojouren Athena

Telefon: 070-202 38 29
E-post: athena@roks.se

Nationell stödtelefon

Kvinnofridslinjen
Öppen dygnet runt
020-50 50 50